Tubeless - bør du velge det?

Tubeless er et av de hotteste uttrykkene i sykkelverden nå om dagen. Hva betyr det og bør du velge tubeless dekk på din sykkel? 

Vår råd er kanskje: -Nei. 

Tubeless oppsett har vært brukt på bil og motorsykkel siden 1950-tallet. Uten tubeless teknologien ville ikke biler oppnådd den fart og allsidighet vi kjenner til. På terrengsykkel har det vært naturlig for den aktive mosjonist å bruke tubeless i hjulene i en årrekke – mens til landeveissykkel er det relativt nytt tema.

Det å kjøre tubeless betyr kort fortalt at man ikke har slange i dekkene – kun luft. Det gir bedre rullemostand grunnet mindre friksjon mellom slange og dekk. For å holde dette dett er det vanlig å bruke tubeless-guffe eller melk som det blir kaldt.

NB! Sykler leveres alltid med slange montert ettersom tubeless veske tørker over tid og må skiftes ut. Det er derfor opp til deg som kunde om du velger å oppgradere til tubeless oppsett etter hvert.

En av fordelene med denne vesken som man har i dekket er at den også tetter små punkteringer som kan oppstå. Ulempen er at det veldig fort blir grisete og vesken tørker over tid og må skiftes 1 til 2 ganger i sesongen. Vi opplever at brukte tubeless-dekk kan være veldig vanskelig å sette opp tubeless igjen

Du må sørge for at alt utstyr er tubeless-kompatibelt. Du trenger egne ventiler, felgtape, riktig dekk og veske – samt kompressor eller annen rask luft.

  • Det er en kjent sak at tubeless fort kan være til stor bryderi. Du trenger spesiell felgtape som holder tett og tubeless ventiler (vi anbefaler ventiler med rundt topp og ikke rektangulær)
  • Du bør ha kompressor eller lignende pumpe for å få nok luft raskt i dekket. Dekket må ”poppes” på plass i felgkanten. Der er ofte utfordringen. Spesielt til landevei har tubelessdekk blitt mye bedre de siste årene.
  • Ofte vil dekket sive luft de første dagene uten at man helt kan forklare hvorfor. Om det skjer må du kanskje fylle på med mer guffe og pumpe opp igjen.

Følelsene til denne Youtuberen kan beskrive hvordan tubeless prosessen kan føles:

Eller en liten humoristisk tvist:

Sykkelnettstedet GCN forklarer også: 

Og husk at du må skifte tubeless vesken en til to ganger i året. Høres det fremdeles interessant ut hjelper vi deg gjerne å finne riktig utstyr. Vi kan også hjelpe deg å sette opp dine hjul tubeless. 

NB! Det er lurt å ha med tubeless punkteringsplugger.