Orbea Rise - Sammenlikning aluminium og karbonutgavene

Denne siden er laget for å for å hjelpe deg som skal kjøpe Orbea Rise å finne riktig modell ved å forklare forskjellene på modellene - bortsett fra prisen- mellom de to seriene.

Vi vil også gi en direkte sammenlikning mellom innstegsmodellene i hver serie - henholdsvis M20 og H30. Spesifikt vil vi se på de ulike batteristørrelsene og hvordan modellene med karbon og aluminiumsramme passer for litt ulike ryttere.

Du har bestemt deg for en Orbea Rise fordi:

  • Du vil ha en el-stisykkel opplevelse som er så lik den du får med en stisykkel uten motor. 
  • Du vil ha en lett el-stisykkel med motorkraft og batteristørrelse som er laget for å gi perfekt rekkevidde

Så langt har du lest deg opp og funnet ut at:

  • Den originale Orbea Rise M serien har karbonramme. Så kom de med aluminiumsversjonen av Risen - H serien for å gjøre el-stisyklingen tilgjengelig for flere syklister.
  • Begge seriene har identisk geometri.
  • Alle Rise modellene har Shimano RS tunede EP8 motoren som gir kraft når den merker at rytteren har behov for det. Motoren gir opptil 60 Nm kraft
  • Både M and H serien har interne batterier som gir godt med rekkevidd. De har dog ulike størrelser - med mulighet for å øke rekkevidden med et eksternt ekstrabatteri kalt extender.
  • Både M20 og H30 har Orbeas lekre design og fargevalg. De har også begge det samme hjulsettet - 29" Race Face AR 30c foran og bak

Men du har fortsatt noen ubesvarte spørsmål før du velger hvilken Rise som er best for deg:

  • Er valget mellom M og H serien kun et spørsmål om batteristørrelse?
  • Hva er de underliggende forskjellene på modellene?
  • Passer en serie deg bedre enn den andre?

Hva er hovedforskjellene på M30 og H30? 

Carbon Aluminium Electric Mountain bike

Pris

M20 er innstegsmodellen i karbonserien og har en pris på 75 500,- og H30 er innstegsmodellen i aluminiumserien og har en pris på 59 900.-

De ekstra 15 600,- gir deg et annet rammemateriale, et mindre batteri, bedre demping og komponenter.

 

Batteri

Orbea Rise M serien har et innebygget 360 Wh batteri, som kan boostes til 612 Wh med bruk av den eksterne 252Wh "Range Extender" batteriet man kan kjøpe i tillegg. Batterikapasiteten blir dermed den avgjørende faktoren om man ønsker seg pakken med Orbea Rise's lav vekt/lav kraft  mot større større rekkevidde. 

Orbea Rise H serie (aluminiumserien) med modellene H10, H15 og H30 har et internt batteri på 540 Wh. I tillegg kan man øke rekkeviddenmed bruk av den eksterne 252Wh "Range Extender" batteriet man kan kjøpe i tillegg som totalt gir nesten 800Wh.

H seriens interne batteri er 50% større en M seriens interne batteri Når begge seriene bruker extenderne er H serien 30% større.

 

Rammemateriale

Aluminium er rimelig, slitesterkt og sterkt med begrenset vektøkning sammenliknet med karbon. 

Utseendemessig skal man også se nøye for å se sveisene på Orbea's nye rammer. 

Karbo9n er lettere og har fortsatt hakket penere finish.Videre kan man når man lager karbonrammer mulighet til å legge karbonen slik at den forsterkes i de områdene som utsettes for størst krefter. 

Valget mellom karbon og aluminium vil for de fleste avgjøres på hvilket budsjett man har og hvilke egenskaper man ønsker.

The choice between carbon and aluminium frames comes down to budget and personal preferences.

Vekt

Om man sammenlikner en M20 og en H30 i størrelse small som komplette sykler med pedaler (og satt opp med slanger lp,,er M20 inn på 19,3kg og H30 på 21kg. Hvor viktig er de 2 kiloene? Med nesten 10% vektbesparelse må en syklist på M20 arbeide mindre og bruke mindre av batterikapasiteten sammenliknet med om han sykler H30 modellen. 

Den lettere karbonmodellen er også lettere å dra på bakhjulet og å løfte over hinder på stiene.

Styredisplay

 

En viktig forskjell på de to modellene er at de to syklene har ulike styredisplay.

Mens M20 har de minimalistiske trådløse EW-EN100 med to LED som viser batterikapasitet og assist nivå.

H30 har Shimano SC-E7000 displayet. Dette er et lavprofils MTB display med alle Shimano steps datafeltene som batterikapasitet som % lett synlig. SC-E7000 displayet lar også rytteren skifte profil under kjøring uten å måtte koble seg på via telefonen. 

Det er delte meninger om M20 displayet. Noen ønsker seg å se hvor mange % som gjenstår av batterikapasiteten istedet for rød, oransje eller grønt. Men mange M serie ryttere bruker Garmin eller annen sykkelcomputer som viser nettopp denne infoen allerede.

Demping. 

Både M20 og H30 har 140mm dempervandring både foran og bak. Dette er en god kombinasjon for denne type sykler. 

M20 har Fox 34 Float performance demper foran, mens H30 har den rimeligere Marzocci Bomber Z2s. 

Begge modellene har Fox Float DPS Performance 3-position Evol bakdemper. 

ave the same Fox Float DPS Performance 3-Position Evol rear shocks.

Girgruppe og bremser

Begge modellene har utstyr fra Shimano. M20 er bedre utstyrt med Deore 6100 hendler og kalipere og med XT bak gir. H30 har på sin side Shimano hendler, Deore MT410 kalipere og med SLX bakgir. Som følge av dette er giringen raskere og bremsene føles bedre og mer responsive på M20 modellen.

 

Hvilken Rise er riktig for deg?

De ulike displayene på M20 og H30 gir en pekepinn på hvem Orbea er riktig rytter for både karbon og aluminiumsmodellene.

H-serien er rettet mer mot deg som skal ut å oppleve nye stier og eventyr, mens M-serien er mer en performance modell for deg som skal ha det raskeste, og gjerne er en sprekere og lettere rytter som foretrekker den minimalistiske cockpiten.

Når man ser slik på det gir størrelsesforskjellen på batterier og utstyr mening. En sprek rytter trenger nemlig mindre bruk av batteriet på samme distance som en tyngre og mindre sprek rytter (de bruker motoren mindre).

M20 er det riktige valget for lettere ryttere. 

 

Om vi har to ryttere: 

Rytter A: Lettere og sprekere rytter som veier 65 kg på en M20 som veier 19,3 kg får vi en totaltvekt på 84,3 kg. 

Rytter B: Normalt sprek og med en vekt på 85 kg på en H30 på 20 kg får en totaltvekt på 105 KG. 

Vektforskjellen her er  over 20%.

I praksis vil disse to rytterne oppleve at de får omtrent samme rekkevidde om begge bruker samme E-Tube assist modus - den høyere totalvekten vil spise opp den ekstra batterikapasiteten..

Dette gjør at en lettere og sprekere rytter ikke trenger å bære med seg den ekstra vekten av et større batteri.

Dette bekreftes av flere av våre M-serie kunder som kjøpte "Range Extenderen" "i tilfelle". De forteller den sjelden brukes siden det interne batteriet gir nok rekkevidde. Dette gjelder både de sprekeste og de som er litt mindre spreke.

Valget av modell kan for noen være så enkelt som at du enten liker karbon eller aluminium eller om du ønsker lavest mulig pris.

Velg din modell her https://unaascycling.no/pages/rise